Obilježen Međunarodni dan zaštite podataka – 09.02.2023.

Dana 09.veljače 2023.g. SŠN je obilježila Međunarodni dan zaštite podataka. Povodom toga učenici Web sekcije su pripremili prigodnu prezentaciju.

 Cilj prezentacije bio je naučiti kako zaštiti svoje podatke jer svi veći dio vremena provedemo na društvenim mrežama.

Zaštita podataka je proces kojim se osigurava podatke od oštećenja pri prijenosu i kontrolira pristup podatcima u računalu. Na taj način zaštita podataka osigurava privatnost. Koristi se za zaštitu, kako privatnih, tako i javnih podataka.

Zaštita podataka se koristi pri prijenosu podataka osjetljivog sadržaja (vladinih dokumenata, bankovnih podataka, dokumenata državnih služba, podataka velikih poduzeća…). Kako bi podatci na svoje odredište stigli netaknuti i u istom obliku u kojem su poslani, podatke zaštićujemo od oštećenja u prijenosu i neovlaštenih upada ili preusmjeravanja tijekom prijenosa. Također je potrebno zaštiti i podatke koji su spremljeni u našem računalu – od neovlaštenih upada s istog ili drugih računala i od napada virusa.

6 glavnih metoda zaštite podataka:

1. Procjene rizika

2. Sigurnosne kopije

3. Enkripcija

4. Pseudonimizacija

5. Kontrole pristupa

6. Uništenje podataka

Nitko od nas ne zna tko sve ˝vreba˝ iza društvenih mreža i tko može doći do naših podataka. Zbog toga bi trebalo naučiti zaštititi svoje podatke prije nego bude prekasno.