U susret obilježavanju Međunarodnog dana telekomunikacijskih znanosti,web sekcija SŠN posjetila Poslovnicu Pošte

Dana 3.travnja 2023.g., učenici SŠN u sklopu plana i programa rada Web sekcije posjetili su Poštu u Neumu zajedno sa profesoricom Svjetlanom Maksimović.
U pošti nas je ugostio voditelj pošte, Ivica Mustapić koji već 41 godinu radi svoj posao. S njim smo obavili kratak intervju i na sva pitanja dobili smo odgovore koje možete pronaći u nastavku
1.Kada je Pošta -poslovnica Neum započela s radom, koje godine?
-Davno, još za vrijeme stare Jugoslavije, stara pošta je prije bila na obali i bila je jedna od rijetkih u ovome kraju. Pokrivala je dio Dalmacije, Neum sve do Hutova i 1982.g. prešla je ovdje gdje i dan danas radi.
2.Rad u pošti-nekad i danas?
-Prije se sve radilo ‘pješke’, ručno i mnogo je više posla bilo a manje radnika. Danas su kompjuteri sve preuzeli i 90% se radi preko njih ali opet bez radnika ne može ništa jer ne može pismo i paket odnijeti nitko nego poštar.
3.Kako je Internet komunikacija utjecala na rad pošte(otežala ili olakšala)?
-Dosta stvari je olakšala. Tehnika ide naprijed i sve je lakše raditi.
4.Kako stignete svu poštu dostaviti u jednome danu? Postoji li neki protokol ili prioriteti pri slanju pošiljke?
– Imaju prioriteti i protokoli. Brza pošta, hitna dostava to ide prvo na dostavu, a obična pošta ima rok od 3 do 5 dana zavisi od područja.
5.Što se dogodi s poštom ako osoba koja je treba preuzeti nije kod kuće?
-Zavisi. Ako poštar zna da je osoba npr.odselila sa adrese onda se odmah vraća. Ako nije odselila onda se ostavi obavijest gdje se pošta drži 5 dana i ako onaj tko je treba preuzeti ne dođe nakon 5 dana, pošta se vraća natrag pošiljatelju.
6.Kako poštar zna sve adrese na koje treba dostaviti poštu? Postoji li neka obuka koju svi poštari moraju proći kako bi obavljali posao?
-Ima obuka koja se provodi kada jedan poštar ode a drugi se primi. Onaj koji odlazi ostaje još mjesec dana otkaznog roka i uči poštara koji dođe gdje s koje adrese.
7.Je li se ikada dogodilo da ste dostavili poštu na pogrešnu adresu i što u tim situacijama?
-Dogodi se to ako netko ima isto ime i prezime. U tom slučaju ljudi vrate poštu i sastavi se dopis i obrazloži se da se treba pobliže označiti je li ime roditelja ili godište da ne bi do toga dolazilo.
8.Koje sve usluge naša pošta pruža?
-Uplatu, isplatu, dostavu brze pošte, paketa, dostavljaju račune…
9.Znate li odakle je možda najdalja pošta koju ste primili i trebali je dostaviti nekome u Neumu?
-Dolaze pošte iz Amerike, Australije…
10.Kako je bilo tijekom COVIDA-19. Kako je to utjecalo na rad pošte?
-Svi su radili i nije bilo lako doći u svaku kuću jer znaš da ima zaraženih ali sve se dostavljalo.
11.Koliko dugo treba da se dostavi pošta izvan države?
-U današnje vrijeme ne treba puno, većinom sve ide avionski. Treba maksimalno od 5 do 10 dana da se dostavi u bilo koju zemlju EU.
12.Najveći izazovi s kojima se susrećete u radu?
-Imaju i lijepe i ružne strane. Lijepa strana je kada uvijek možeš nekome pomoći i vidiš ljude da su zadovoljni. Ivici kako kaže nije teško doći svaki dan na posao, uzeti račune i dostavljati ih u Gradac, Hutovo, Ravno…Ružnih strana rijetko ima ali dogodi se i to.
13. Zaštita podataka u pošti?
-U pošti se, naravno, ničiji podaci ne smiju otkriti. Svi radnici i dok rade u pošti i kada prestanu s radom ne smiju otkriti podatke.
Intervju je proveden u cilju informiranja i značenju važnosti telekomunikacija koje će Web sekcija obilježiti u svibnju!