Svjetski dan broja PI – obilježen u Srednjoj školi Neum

Dan broja π

Dan broja π godišnja je proslava kojom se obilježava matematička konstanta π (pi). Vrijednost broja  zaokružena na dvije decimale iznosi 3.14. Zato se baš datum 14.3. odredio kao Dan broja .

Π se još zove Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj, a definira se kao odnos opsega i promjera kruga.

Dan broja Π obilježava se na mnogo načina primjerice organiziraju se natjecanja u jedenju pite ili gađanju pitama (zbog engleske riječi pie – u prevodu pita – jer kad se 3.14 pročita naopačke, 3.14 postane riječ PIE) dok neke škole održavaju natjecanja u tome koji će se učenik moći prisjetiti najvise decimala broja .

Brojem  znanstvenici se bave već 4000 godina, otkrili su ga Babilonci, a grčko slovo π odabrano je tek 1706. godine. Slavni matematičar Arhimed, koji je živio od 287. do 212. godine  prije Krista, prvi je točno procijenio vrijednost broja  

Pojavom računala počeli su se obarati rekordi. Godine 1949. računalo ENIAC izračunalo je 2037 znamenki broja , a krajem 80-tih broj znamenki premašio je miljardu!! Broj  ima beskonačno mnogo znamenki, tako da se i danas nastavlja obaranje rekorda u izračunavanju sve većeg broja znamenki. 🙂

Danas je već poznato više od 50 trilijuna znamenki, a računalo je te znamenke računalo punih 303 dana!

Trenutni rekord u pamćenju decimala broja Π iz 2006. drži Akira Haraguchi iz Japana koji je uspio zapamtiti 100 000 znamenki broja i tako ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Za taj pohvat, Akira Haraguchi se pripremao dugi niz godina i uspio izrecitirati bez greške (u prisustvu komisije) 100 000 znamenki broja Π u 16 sati!!

Danas smo u našoj školi provjerili tko se mogao prisjetiti najvise decimala broja  s time da je svaki učenik imao maksimalno 3 minute i 14 sekundi da to učini. Učenici su decimale zapisivalii na ploči, a natjecali su učenici 3.e i 4.e i 1a.

  1.  Klara Babic
  2. Lara Bulić
  3. Petra Bjelopera
  4. Antea Gustin
  5. Karlo Krešić
  6. Iris Krmek 
  7.   Ruzica Obad
  8. Matea Milicevic
  9. Mirjana Obad
  10. Lana Sutalo
  11. Luka Pavlović

Najuspješnija učenica bila je Klara Babić koja je uspjela zapamtiti i zapisati 160 znamenaka decimalnog zapisa broja pi.

Drugo mjesto je osvojila Petra Bjelopera (55), a treće mjesto učenik Luka Pavlović (45).

Učenicima su uručene simbolične nagrade te im čestitamo.