Sveti Nikola u Srednjoj školi Neum-6.12.2022.

Sveti Nikola, biskup, svetac, zaštitnik djece i pomoraca došao je u našu školu, podjeljeni su simbolični pokloni po odjelima koje su pripremili učenici naše skole zajedno sa svojim profesorima.Sveti Nikola obilježava se 6. prosinca.

Sveti Nikola je djeci jedan od najdražih i najzanimljivijih praznika, ili svetaca, jer na taj dan još uspavani i sneni trče na prozor pogledati što im je Sveti Nikola ostavio u čizmici.

U cijelom ritualu važna je i spoznaja da su bili dobri, jer na Svetoga Nikolu, djeci koja darove nisu zaslužila, Krampus donosi šibu.

Svetog Nikolu danas već jako dobro znamo kao zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta, a jako dobro znamo i kojeg datuma je Sveti Nikola – jer rijetki su oni koji se ovom datumu nisu veselili i uzbuđeno trčali na prozor.

Sveti Nikola činio je čudesa. Poput Isusa on smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara.
Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu te ga nazivamo ga zaštitnikom djece
Običaj štovanja svetog Nikole u Hrvatskoj seže u daleku prošlost. Na ulazu u uvalu Mrtinovik od hvarskog kamena je zavjetno sagrađena 1922. god. kapela posvećena Gospi od Zdravlja i sv. Nikoli. Noć uoči Sv. Nikole pod jastuk su se u nekim primorskim krajevima stavljale tri jabuke. Sada su darovi djeci različiti, ali na ovaj dan prevladavaju slatkiši i dalje, zato sva djeca već od malih nogu jako dobro znaju kojeg datuma je Sveti Nikola.


Baš kao i sveti Nikola naučimo razveseliti jedni druge jer ipak sreća je u malim stvarima.🎅🏻🎁✨