Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa u SŠN – 14.10.2022.

Dana 14. studenoga 2022.g. u našoj školi obilježen je Svjetski dan dijabetesa. Učenici 3.e.razreda Gabriel Matić,Ružica Obad i Klara Babić pripremili su prezentaciju na tu temu.

Dijabetes ili šećerna bolest je kronična bolest u kojoj su razine glukoze u krvi povišene. Jako važna stavka jeste „Što jesti ako imamo dijabetes?“ Svaka hrana posjeduje određena farmatološka svojstva,što u prijevodu znači da pojedine namirnice mogu poboljšati ili pogoršati tijek određenih bolesti. Zbog toga je nužno u prehrani birati pravilne namirnice. Ova bolest zahtijeva veći unos žitarica,voća,povrća,ribe,mesa i slično. Dok npr.alkohol,sol,čokolada,tjestenina,slatkiši štete organizmu.

Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes – IDF iz 2021. godine, u svijetu je dijabetesom pogođeno preko 537 milijuna ljudi, a očekuje se da će 2045. godine biti 783 milijuna oboljelih.Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od dijabetesa boluje do 375 000 osoba, od čega je najveći broj sa dijabetesom tip 2, a da je 10% osoba sa dijabetesom tip 1, najčešće djeca.Dijabetes kao kronična bolest predstavlja ogroman zdravstveni problem s obzirom da neadekvatnom kontrolom dovodi do niza zdravstvenih komplikacija poput gubitka vida, amputacija donjih ekstremiteta (invalidnost), poremećaja rada ili otkazivanje bubrega koje vodi ka dijalizi, te druga oboljenja krvnožilnog sustava poput srčanog popuštanja, ateroskleroze, moždanog i srčanog udara sa fatalnim ishodom.

Dijabetes je među pet uzročnika smrti u Bosni i Hercegovini, a osim zdravstvenih sa sobom nosi i ekonomske posljedice. Prema nedavno urađenoj studiji, dijabetes nas košta preko 350 milijuna maraka godišnje, od čega više od polovice ovog novca odlazi na tretman posljedica i komplikacija dijabetesa.

Gabriel Matić, učenik 3 razreda ekonomista, vođen svojim iskustvom borbe s dijabetesom nam je na kraju izlaganja pokazao svakodnevnicu u životu jednoga dijabetičara.

Objasnio metode kojima mjeri razinu šećera u krvi i na koji način ju regulira. Uz pridržavanje pravilne ishrane i fizičke aktivnosti gabriel vodi vitalan i zdrav život te nam je svima primjer discipline i kako se sve lako podnese uz pravi duh.Na ovaj način učenici su se malo više upoznali sa ovom bolesti i imali si priliku izmjeriti svoju razinu šećera u krvi.