DANI KRUHA U SREDNJOJ ŠKOLI NEUM

DANI KRUHA

U mjesecu listopadu već se tradicionalno obilježavaju Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je tokada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba od pamtivijeka, samim time i simbol života.
Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, trgovca… sve to sa samo jednim ciljem “donošenja kruha na stol”. Simbol zajedništva ostvarujemo dalje za stolom u zajedničkom objedu obitelji, s prijateljima, poznanicima. Kruh tako tvori savršen krug.
„Kruh je namirnica visokovrijedna u prehrambenom kao i duhovnom smislu. Krušne tragove možemo slijediti u daleku prošlost. Prvi su kruh, i to od pšenice i ječma, pekli Egipćani 1500 godina pr. Kr., vjerojatno je bio beskvasni i zapravo pogača od brašna, soli, koja se pekla u žeravici i pod pepelom u peći, na što upućuju slike na zidovima grobnica i zapisi starih Egipćana. Kruh su pekli u najrazličitijim oblicima, često u obliku životinja ili ljudi, jer su služili za vjerske ili magijske potrebe.
U antička vremena uz omiljene kaše, kruh je također bio dobro poznat. Stari Grci su 70% svoje energije dobivali iz žitarica, a robovi su svakodnevno pekli i kruh.
Kruh je važna biblijska tema i pretpostavlja se da je za Posljednju večeru poslužen beskvasni kruh, vino, zdjelice sa začinskim biljem, voće, odnosno sve u skladu s ondašnjim pashalnim židovskim običajima. A ranokršćanske pogače također su bile okrugle, s urezanim križem. U Katoličkoj crkvi kruh je svet i predstavlja vječni život, u sublimiranom obliku pokazuje prisutnost Boga u svakodnevnom životu i redovito se spominje u molitvi: “Kruh naš svagdanji daj nam danas…”

Dan kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

U petak, 16. listopada 2015., obilježili smo Dan kruha prodajom naših proizvoda, kratkim uvodom o Danu kruha kao blagdanu i kratkom priredbom koju su izveli dva učenika u hodniku škole. Nakon prodaje proizvoda u školi, učenici su svoje košare odnijeli u crkvu, gdje je svećenik blagoslovio košare, te se prodaja nastavila u dvorani crkve. Dan kruha tradicionalno obilježavamo svake godine, ali ovo je prvi put da su u našem programu sudjelovali roditelji koji su došli podržati nas učenike, i naše profesore.
Za ovu prigodu, intervjuirali smo profesoricu kuharstva, Katarinu Mustapić.

Pošto je prvi put da se ovako nešto događa u našoj školi, koliko dugo ste se pripremali?
– Prvi put se ovako nešto radi u našoj školi, ali i prošle godine učenici su pripremali razna peciva. Svake godine još na početku planiramo što ćemo raditi za Dan kruha.

• Vi ste zajedno sa djecom pripremali peciva?
– Da, imamo tri odjela sa tri razreda kuhara. Pripremali smo razne slastice, i kiselili smo paprike kao i prošle godine, i sada pravimo uštipke koje će učenici prigotovljavati za vrijeme programa.

• Kako su djeca reagirala na sve to?
– Kao i svake godine učenici su sa svojim idejama dobro došli, te sve svoje zamisli su pokušali proizvesti u djela.


– Nadamo se da će im se svidjeti i da će ostati zatečeni, to jest, da će im prva godina biti motivacija za sve sljedeće godine, da to bude što bolje prezentirano i prihvaćeno od strane sugrađana. Da nas podrže ljudi kojima djeca su ili završila ili će tek pohađati našu školu.

• Hvala vam na izdvojenom vremenu , i hvala vama i ostalim profesorima što su nam kao učenicima omogućili ovo, ovakav događaj koji nas je sve okupio i nadamo se da će svake sljedeće godine biti još bolje.