18.11.2016 SŠN u Vukovaru

IZLET U VUKOVAR

Kao i prošle godine,učenici i profesori Srednje škole Neum 18 studenog posjetili su Vukovar povodom 25 obljetnice pada grada heroja.

Nakon duge noći ispunjene pjesmom i smijehom u ranim jutarnjim satima stigli smo na prvo odredište,  vukovarsku opću bolnicu. Nakon obilaska skloništa koje je u ratnim vremenima služilo kao bolnica,uputili smo se prema centru grada gdje smo imali slobodno vrijeme kako bi se mogli odmoriti i pripremiti za ostatak dana. Intonacijom Lijepe naše,te minutom šutnje za sve stradale u Domovinskom ratu, započeo je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara. Laganim korakom krenuli smo u kolonu u kojoj je sudjelovalo oko 100 000 ljudi.

Bilo je zanimljivo promatrati ljude,malog plavog dječaka koji veselo brblja u naručju svoga oca,staricu u crnini koja u ruci grčeviti steže zapaljenu svijeću ili pak djevojku sa crvenom ružom koju  nosi nekome svome,ocu, bratu …, posebno je dirljivo bilo promatrati susrete nekadašnjih suboraca koje je život nakon rata odveo na različite strane,tako da su ovo prilike da se prisjete zajedničkih ratnih dana kada su skupa dijelili i dobro i loše. Dok smo koračali u koloni sjećanja, prošli smo pored Vodotornja koji je samo jedan u nizu simbola koji svjedoče o stadanju i razaranju Vukovara.

Nakon puta dugog 7 km stigli smo na Memorijalno groblje,gdje smo sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio kardinal Josip Bozanić. Poslije mise obišli smo groblje i grob Blage Zadre,te se uputili na ručak. Nakon ručka i promatranja svijeća koje su plutale Dunavom, krenuli smo kući.

U Neum smo stigli u ranim jutarnjim satima. Iako umorni kućama smo otišli sretni i puni dojmova,jer smo svojim odlaskom u Vukovar iskazali počast i priznanje za sve one koji su nevini stradali u ratu.